Hoe begin je met het ontwerpen van je eigen tuin?

Veel mensen vinden het maar lastig, het ontwerpen van een tuin en dat is natuurlijk ook begrijpelijk. Het kan echter gezien worden als het inrichten van je huis (wat ook een opgave kan zijn). Daarbij heeft vrijwel iedereen een eigen smaak, mensen denken ook vaak aan het zomerweer bij het ontwerpen van de tuin.

Voordat je begint

Voordat je begint is het verstandig om alles zo gedetailleerd mogelijk voor je te zien, het is handig om het tuinontwerp ook te schetsen of de details tenminste op te schrijven. Denk er van te voren aan wat voor functie de tuin zal dienen te voldoen, indien je kinderen hebt zal je waarschijnlijk ruimte moeten maken waar ze kunnen spelen. Geen kinderen? Dan heb je natuurlijk alle ruimte om de tuin te creëren waar je het meeste genot uit kunt halen. Denk er daarbij aan of je een eigen stuk natuur in je tuin wilt met prachtige planten en struiken of juist een strak afgerichte tuin met meer sierbetegeling dan planten.
De ligging van je tuin is erg belangrijk, bedenk van te voren waar de zon op komt en kijk even waar je het langste zonlicht in je tuin kan krijgen. Door dit te doen kan je het meeste uit je tuin halen. Maak je tuinontwerp dus ook op basis van deze factoren.

Het ontwerpen

Je eigen tuinontwerp maken vereist precisiewerk. Zorg dat je de omvang van je tuin goed hebt opgemeten en dan kan je een tekening maken van je wensen. Er zijn online ook veel websites waar je digitaal een tuinontwerp kan maken, dit is een aanrader. Neem in je tuinontwerp enige meubels mee en zorg dat je niet te veel planten om en nabij de ‘speelruimte’ van eventuele kinderen plaatst, dit wil nog wel eens fout gaan. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met het ontwerpen van je eigen tuin!